S-au schimbat normele pentru plata rovinietei. Ce prevede noul ordin al ministrului Transporturilor, care a intrat în vigoare joi

S-au schimbat normele pentru plata rovinietei. Ce prevede noul ordin al ministrului Transporturilor, care a intrat în vigoare joi
Publicat: 18/04/2024, 19:03

Șoferii pot plăti rovinieta prin SMS în mai multe cazuri, conform noului ordin al ministrului Transporturilor, publicat joi în Monitorul Oficial.

Taxa de drum – rovinieta, poate fi plătită prin SMS și pentru 10 zile, nu doar pentru cea de o zi, așa cum prevede Ordinul nr. 959/2024 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere. Acesta a fost semnat la 11 aprilie și a întrat în vigoare, joi, când a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 364.

„(11) Prin intermediul SMS, tariful de utilizare se achită numai pentru vehicule înmatriculate în România, data și ora de început a valabilității rovinietei fiind data și ora confirmării de către distribuitor a emiterii acesteia, astfel:

  • a) pentru perioada de valabilitate de 1 zi și 10 zile, în cazul autoturismelor și vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 t, prevăzute în anexa nr. 1 la ordonanță;
  • b) pentru perioada de valabilitate de 1 zi, în cazul celorlalte categorii de vehicule, prevăzute în anexa nr. 1 la ordonanță.”

Ordinul a fost emis pentru a veni În conformitate cu art. IV și VII din Ordonanța Guvernului nr. 14/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România. Actul normativ amintit prevede că rovinieta se achită în avans pentru perioade de valabilitate de: o zi, șapte zile, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile sau 12 luni.

În ordinul modificat, se putea plăti prin SMS doar rovinieta pentru mașinile mici înmatriculate în România și doar pentru perioada minimă de utilizare, respectiv pentru o zi.

Cât costă rovinieta

Nivelul rovinietei – stabilit în funcție de categoria vehiculului și de perioada pentru care se plătește – a fost stabilit prin Ordonanța Guvernului 14/2024. Acesta pornește de la 2,5 euro (TVA inclus) pe o zi pentru un autoturism, la 1.210 euro, cu valabilitate pentru un an, pentru un vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv).

Potrivit noului ordin, la alin. (6³), distribuitorii de roviniete și peaj prin intermediul portalurilor web sau al aplicațiilor dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile nu condiționează accesul utilizatorilor la plata rovinietei sau a peajului de vreo obligație de plată a niciunui tarif pentru serviciul de emitere pus la dispoziție, de acces la acesta, de înregistrare sau de utilizare, de achiziția altor produse, de accesarea unor linkuri externe, de vizualizarea unor reclame sau a altor materiale promoționale, de orice fel.

„Încasarea de către distribuitori, ca tarif de utilizare și ca tarif de trecere, a unor sume care depășesc nivelul tarifelor stabilite prin legislația în vigoare, perceperea de către aceștia a plății unor obligații sau impunerea unor condiții din cele prevăzute la alin. (6³), încasarea tarifelor în puncte de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicații dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, neautorizate de CNAIR — S.A., prin terminale amplasate în zona punctelor de trecere a frontierei, pe sensul de intrare în România, înainte de punctele de lucru aparținând CNAIR — S.A. în care se încasează tariful de utilizare și/sau tariful de trecere, prin orice alte mijloace neautorizate conduce la rezilierea imediată și unilaterală de către CNAIR — S.A. a convenției încheiate, fără posibilitatea de încheiere a unei alte convenții”, se arată în actualele norme.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar...
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Conexiunile sociale ne schimbă microbiomul, sugerează un studiu